Saturday, December 18, 2010

Maaf !

Kawan kawan.
Yang saya tak reply message.
Minta maaf ye.
Saya tidak punya kredit yang mencukupi untuk membalasnya.
Jikalau sudah ditambah nilai,
InsyaAllah, saya akan menghubungi kalian, ok?
saya juga busy bekerja. Tidak punya banyak masa.
Banyak cerita mahu dikongsi. Tapi,
Tak sempat nak update blog selalu.
Ada kelapangan saya update kayh!
Kepada kawan kawan yang mendapat result cemerlang.
TAHNIAH!

Thursday, December 9, 2010

Neena!!


"saya tag anda di blog.tak jawab tanak kawan sebulaann :)"- Neena Johari


Ini lah dia comment cik neena johari yang berbaur ugutan terhadap pia melalui entry Pia iaitu "Alhamdulillah, We made it." Hahaha! Mainmain je. jangan marah ye neena. Ha, ni aku dah jawab. Tak baca aku taknak kawan setahun. Kasi up cket. Ngehe!


1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
Family!

2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan duit korang sendiri?
Cotton Shawl kaler ungu. hehe.

3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?
Padang bola! (Actually aina ngan kakcik yang usulkan. tapi nampak gayanya tak jadi kot. hehe.)

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
TIDAK sesama sekali. :)

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Sehingga ke nafas pia yang terakhir. (kalau ajal pia sampai after pia jumpa chinta pia)

6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
Haa? Manade kekasih. Macam mana nak jumpa. hehe.

7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
Ehem.. Lupa lah. Majalah Eh! kot.

8. Apakah nama penuh korang?
Suffiah Hakikin Mohd Faozi. sedap tak? teheeee.

9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
Dua dua pia mesra. :)

10. Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
DUDE HARLINO. Agak agak termakbul tak permintaan pia ni? hehe

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
Err. Tak. Mak basuhkan.. :D

12. Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
Paris. Kota cinta. Ade sesiape nak bawakan pia pergi situ tak??

13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
Hmm. Both??

14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang
neena johari
-suka gigit orang!!. haha. taklah. neena seorang yang tahu ape yang dia mahu. itu memang pia respect kat makcik ni.
-Neena sangat caring. Kalau pasal kawan, dia memang akan jaga betulbetul. Masa pia part one, die dan roommate pia jaga pia masa pia demam. Siap pegi naik bus pegi Alor Gajah belikan bubur nasi. Pia terharu sangat masatu. No one can replace her.
-She is a good advisor. Segala nasihat die sangat matang. Bila pia berita masalah kat die, lepas tu mesti rasa lega. Dia akn dengar sampai habis, then bg nasihat yg buat kite yakin dgn diri kite.

15. 5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang?
-lappy abah bagi. tapi dah hilang! :(
-rantai di leher pemberian mak tersayang.
-handphone pink saya.
-Roses convo saya. (First time dpt rose. hehe)
-Skuter saya. ;)

16. 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?
-You and I. by Ingrid Michaelson (hayati lirik dia. best.)
-Use Somebody by Pixie Lott
-Sangkar by Atilia
-Hanya Dia by Dato' SitiNurhaliza
-Ternyata by Estrella

17. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
31 JAN 1989 kat Kenny Rogers IOI Mall, Puchong.


18. 5 orang blogger yang korang nk tag
i) Nana Fd
ii) Nur Hazirah
iii) Zatil Aina Zaki
iv) Suzy Truly
v) err. Miss Hidayati Jalidar?? My idol :)

Wednesday, December 8, 2010

Lima Kosong



Hello peeps!

Ahah. Nak tau tak. Pia sudah addicted sama ini cerita. Hawaii Five-O! Versi baru punyaaa tau. Bukan yang lama punyaa. Ok, macam biasa ye. Pia jatuh cinta dengan dua hero cerita ni. OMG. Dorang sangat hot ok.. Err, i mean charming. Yes! Charming. Masing masing bawa character dengan baik. Haih.. Penat lah macam ni kann. Tengok hero handsome je jatuh cinta. Haha.. Just kidding. Actually, pia suka cerita ni sebab cerita dia lebih kurang mcm CSI, Criminal Mind tuu. Tapi kan. cite ni sebenarnya dah lama tau. I mean, dia ade version yang lama. Gila oldskol punya lah. Rasanya zaman Baywatch dulu kot. Then, dorang buat comeback yang baru. Pelakon baru, cerita baru, tapi theme song yang lama. Whoa! Best!



Paling pia suka masa opening cerita.Theme song dia sangat cool. Hee. Ala, korang familiar dengan opening lagu cerita ni. Nanti search kat utube kayh kalau nak dengar. Fyi, Series ni shooting kat Hawaii. Oh, salah satu juga sebab kenapa pia suka cite ni. Hawaii! Tempat yang pia nak sangat pergi. Nak sangat meluncur kat pantai ni(padahal taktau meluncur pun sebenarnya). Hehe. Suka sangat Hawaii. Pulau dia cantik. Harap2 lah dapat pergi sini suatu hari nanti. Aminn. okayh. Dah mengarut dah pia ni. Hee. Korang kena tengok cite ni. Lagi lagi bila tengok Alex O'Loughlin dengan Scott Caan bergaduh. Ada je yang tak kena bila dorg buat tugasan sama sama. Tu yang buat kelakar. Heroin cite ni, Grace Park pun cantik. Pendek kata, best lah cite ni. hehe. Haih, pia tau korang tak excited pun bila baca ape yang pia tulis. Korang kena tengok cite ni. Okayh? Baru tau best ke tak.


Ni version lama punya.

Ok, ini semua pendukung utama Hawaii Five-O 2010.

These two guys are my Hero. Lalala~

video
The theme song. Njoy!

Thursday, December 2, 2010

Alhamdulillah. We made it!

Alhamdulillah. Walaupun hanya Majlis Konvokesyen Diploma, Pia tetap sujud menyembah Ilahi, bersyukur kepadaNya kerana berjaya mengharungi onak dan ranjau bergelar seorang pelajar. Bukan senang mendapat Diploma. Banyak onarnya. Alhamdulillah, segala yang dirancang tiga tahun dipermudahkan Yang Esa serta restu Mak dan Abah. Alhamdulillah!

Kini, hanya perlu memandang ke hadapan, membuka langkah yang lebih besar, untuk menggenggam segulung ijazah pula. Alhamdulillah, dapat maju setapak lagi dalam hidup pia. Terima kasih Mak dan Abah atas doa yang tak putus. Terima kasih Along, Angah, Kakcik, Abang and Adik atas sokongan yang tidak berbelah bagi. Terima kasih rakan rakan kerana sama sama berusaha untuk mengecapi kejayaan. Terima kasih semua. :)























Alhamdulillah. Terima Kasih Tuhan. :)

Friday, November 26, 2010

Satu hari lagi!

Peeps!
Esok saya Konvo.
Doakan semuanya ok, yeah?
Weeeeee~

Thursday, November 25, 2010

Kesayangan Hamba


Cuti semester ini, pia dan keluarga banyak menghabiskan masa bersama. Kebetulan abah cuti seminggu before outstation ke Indonesia utk Piala Suzuki. And Alhamdulillahh abah sempat beraya Qurban bersama sama. And yah, hari konvokesyen saya nanti juga abah sempat datang. All my family members will celebrate together my convocation day. Awesome! Hee.

A day after raya haji, we watched malay movie together at Cineleisure, Damansara. Pia takmao sebut nama itu malay film, sebab takut kena saman. Yelaa, siapa pia nak kritik film kann. Kang tak pasal pasal kena. Hehe. Tapi, what can i say is that film really wasted our money. eh, bukan our money but abah's money. hehe. Cerita tuu
kelakar. Tapi tak semua scene dia kelakar. Some part sangat bosan ohh. Kali ni, pengarah filem cerita ni tak dapat buat filem dia best mcm filem dia yang sebelum ni. Hmm. Tapi takpelaa. Nak support film Malaysia punya pasal. No regret. Eh, yang penting bukan cerita Dua Alam yang kitorang nonton eh. Haha!

Pastu, kitorang bercuti ke Bukit Gambang Resort. Best! Along and Angah tak join sebab kerja. Tempat tu best walaupun makanan kat resort tuu so so je. hee. Kitorang g mandi kat Gambang Waterpark. Best juga. Pening kepala naik roller coaster air. Main ombak. Best! Hehe. Ohyah, Raya haji kali ni best juga. Cuma takde duit raya je. hehe. Jumpa sanak saudara. Tapi kosong. Sebab arwah atuk takde. oh, rindu nya kat arwah. hmm. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Ayuh sedekahkahkan Al-Fatihah buat arwah atuk pia. Thanks. =)

Pia ade upload gambar kami bersama. Gambar gambar kesayangan pia, yokk lihat!

Hari Raya Qurban. :)
Mak ngan abah pegang cucu. Hehe. Midhi's dauhgter.
Comel kannn? (abah nampak kekok. haha)

Before the movie start, kitorang warm up dulu. hehe

kesayangan hamba. tehee

:D
intan payung

Weee. (tak tau nak letak caption ape dahh. hehe)
atas tu angah.
bawah kak cik.
gambar kat atas, along ngan angah. My preety sister.
see adik. kemain dia. haha
Before ke rumah mak ngah for celebrate the Hari Raya Qurban.


I LOVE THEM.
The reason why i love them very muchie and crunchy (aha!) are :
i) they are cool
ii) they are very understanding
iii) ehem. they are not cakap cakap belakang. ahah!
iv) very supportive
.and.
THEY ARE MY FAMILY. love

Tuesday, November 23, 2010

Amazed me.


" Buang sahaja hukum Karma.
Pegang sahaja kepada Qada' & Qadar.
Kau Islam kan? ( Syazwani Zawawi, 2010). "

Quotation di atas saya perolehi daripada wall facebook kakak sepupu saya yang kini bergelar peguam. Jikalau ada kelapangan, saya suka intai intai wall facebook beliau. Kerana apa? Kerana setiap yang statusnya yang ditulis sentiasa membuka mata saya yang sepet ini. Pia tertarik dengan kata kata kakak sepupu pia ni. Dahulu kala, pia juga berpegang pada hukum karma. Siapa yang bersalah akan kena hukum karma. Tapi, bila pia baca quote ni, pia betul betul terasa ada sesuatu menikam hati pia ni. hehe. Pia terasa macam pia ni hina kerdil dan akal pia ni cetek sangat. Yang nak percaya dengan hukum karma sangat tu kenapa. Kau kan ada tuhan. Percaya lah pada qada' dan qadar. Pia berbisik dalam hati. hee. Sekarang ni. pia dah ubah prinsip hidup pia. Setiap terjadi pasti ada hikmahnya. Segala yang terjadi dan akan terjadi sudah ditulis oleh Allah S.W.T. Siapa kita untuk mempertikaikannya.



*thanks Kak Seri. ILY! Muahh. :)

Sunday, November 21, 2010

berdosa kah aku?

Assalamualaikum.
Kali ini, entry pia lebih serius dan terbuka. Sebelum pia memulakan penulisan ni, pia minta maaf jikalau ada yang rasa tak puas hati atau tidak boleh terima dengan entry ini. Sebenarnya, pia sangat terluka dengan keterbukaan orang kita di kala ini. Terlampau terbuka menerima segala yang tidak bermoral untuk diadaptasikan ke dalam budaya ketimuran kita. Terlampau teruja dengan keterbukaan yang menghancurkan perjuangan agama kita. Terlampau bermegah dengan keterbukaan yang membawa kemurkaan yang Maha Esa. Orang Melayu kita dengan secara rela menerima yang haram untuk dihalalkan. Oh, alangkah sedihnya pia dengan keadaan yang sungguh mengharukan ini.

Tak faham apa yang pia cuba sampaikan? Lihat saja sekeliling. Buka saja laman sosial, layari saja laman sesawang. Banyak gambar-gambar orang Melayu Islam dengan bangga meneguk arak seakan-akan arak itu adalah air mineral yang halal untuk diminum. walhal, arak itu setitik sahaja jikalau diminum, bergelen gelen dosa yang perlu ditanggung. Jangan salahkan remaja belasan tahun ini sahaja atas kesalahan yang memalukan ini. Salahkan juga mereka yang berumur juga kerana ada antara mereka yang meneguk air syaitan yang haram ini. Sejak azali lagi, kita memang tahu bahawa arak itu haram untuk diminum. Minuman yang memabukkan haram untuk diminum. Tapi kenapa ramai yang masih buat buat amnesia pabila mengikut nafsu daripada akal, meneguk air haram ini. Pia sendiri tak faham. Mungkin kerana mahu mengikuti gaya hidup yang urban, lantas menghalalkan ape yang haram? Mereka fikir mereka sangat cool dan 'uptodate' pabila meneguk arak di khalayak ramau. Dan orang orang yang masih dengan gaya hidup tradisional, yang mana tidak ikut trend trend muda mudi sekarang adalah orang orang yang mundur? Alahai, sebenarnya mereka lagi cetek pemikiran. Cetek dengan ilmu agama. Cetek dengan pengetahuan dosa dan pahala. Tak takut kah anda dengan dosa dan azab neraka? Tak takutkah anda dengan kemurkaan Allah lalu menurunkan bala? MasyaAllah.. Di sini pia ade sediakan link yang korang boleh rujuk. Betapa maha dasyatnya azab di neraka bagi orang orang yang minum arak di dunia. Hukum minum arak.

Pia sendiri seorang hambaNya yang masih lagi terkapai-kapai untuk mengawal nafsu daripada melakukan dosa dosa. Pia sendiri tidak sempurna untuk digelar Muslimah sejati. Solat pia masih tidak cukup lima waktunya. Aurat pia masih lagi perlu dijaga dengan sempurnanya. Pergaulan pia masih lagi perlu dibataskan. Tapi, selagi terdaya pia cuba menjauhkan diri dari dosa dosa besar ini. Pia bukan nak tunjuk baik, nak tunjuk hebat untuk memperkatakan tentang isu ini. Tetapi, sebagai umat Islam yang hidup bermasyarakat, pia perlu menegur sedikit ape yang salah.

Apa yang mendorong pia menulis entry ini kerana pia tertarik dengan seorang pengguna facebook, memberi komen terhadap video dua remaja Melayu Islam berciuman di depan KLCC di sebuah laman sesawang. Ramai yang marah dengan tindakan memalukan dua ramaja ni. Ada juga yang back up dua remaja ni, dorang cakap kubur lain lain. Biarlah dorang nak buat ape, dosa dorang yang tanggung. Pastu, ada sorang mamat ni balas balik komen tadi. Dia cakap, "memang kubur lain lain. Masing masing tanggung dosa. Tapi bala dari Allah sama sama tanggung". Apa yang mamat ni tulis memang betul betul buat pia terfikir. terkesima kejap. Betul juga. Kita buat buat pekak, buat buat buta pabila melihat kaum kita buat dosa dosa besar. Tapi, tidak ramai antara kita tidak cuba bersuara, mencelikkan mata dengan menegur apa yang tidak betul. Keran pasti kita balik dicelar, dicerca dengan perkataan, 'eleh, macamla kau baik sangat'. kan? kan? Pepatah lama ada cakap, jangan jaga tepi kain orang.Tapi, kita perlulah ingat. Kita ada tuhan, kita ada agama. Kita hidup bermasyarakat. Kita semua adalah umat Nabi Muhammad S.A.W. Jikalau kita buat dosa dosa besar, bala pasti akan diturunkan. Orang orang yang tidak bersalah pasti terkena bala itu.

Jadi, sebagai umat Islam yang mengambil berat, pia nak jalankan tanggung jawab pia untuk menegur orang Melayu Islam kita supaya sudah sudahlah tu. Ubahlah gaya hidup anda ke jalan yang diredhainya. Hidup di dunia hanya sementara. Yang kekal itu akhirat. Renung-renungkanlah. Maaf jikalau terkasar bahasa. :)


Wednesday, November 17, 2010

Over Excited!

Hehe. Sedang senyum lebar.
Puas, sebab baju konvokesyen dah beli.
Yeay! Terima kasih abah. Baju yang abah beli kt Vietnam tuu cantik.
Menampakkan saya kurus sikit dari yang realiti. Tehee.
Warna jingga. Striking. Takut je pia yang nampak beria on that day.
Tak pelaah. Nampak berseri dengan badan yang sgt berisi. haha!
Sedang berkira kira untuk membeli kasut dan shawl pula.
Tapi kena tunggu along & angah ambil cuti.
Hehe. Boleh payungkan. Wee~
Ahad ni ambil jubah dan raptai.
Lalala. tak sabarnya.


(saya tahu saya agak over. yelaa, tak pernah konvo. teruja dia lain macam. minta minta semuanya ok sementara menunggu hari konvo saya. Semoga tuhan panjangkan usia saya untuk merasai detik berkonvokesyen. hehe. ;) )

Wednesday, November 10, 2010

Made in Malaysia.

Anda suka barangan buatan Malaysia? Seberapa banyak produk Malaysia kah yang anda miliki ketika ini? Haaa. Tercengang nak jawab. hehe. Pia tau, ramai yang tak memerlukan kalkulator utk jawab benda ni. Boleh kira pakai jari tangan je. Kann? hee. Sama lah macam pia. semua produk yang pia pakai buatan negara orang. Sebab dari kecil kita didedahkan dengan barangan luar. Tapi! Pia pakai barang luar, tak semestinya pia tak support barangan tempatan. Contohnya, pia support Simply Siti. hehe. Support usahawan tempatan lah tuu.wink.wink (Hajar,2010). hehe. Bukan sahaja produk tempatan kita di anak tirikan oleh rakyat tempatan, malahan kerjaya anak anak watan juga diperlekehkan. Pia tak ckp semua rakyat Malaysia begitu, tapi sesetengah mereka yang merasakan merka begitu URBAN untuk malu dan tidak menyokong apa jua yang berkaitan dengan produk tempatan. Kononnya tak bandar lah sokong pasukan kebangsaan. Baik skong EPL, baru up too date. hehe.

Melalui pemerhatian pia di laman sosial, trend anak muda kita sekarang terlalu mengagungkan orang luar. Okay, pia ambil contoh bola sepak. Yeah, semua org tahu EPL sedang menjadi kegilaan generasi muda rakyat Malaysia. Ada yang sanggup berjaga malam, melabur ratusan ringgit untuk beli produk EPL. Bangga mempamerkan barangan kelab inggeris kebaanggan mereka. Hey, pia tak cakap itu salah. Nooo. takde undang undang dunia pun tulis salah menyokong kelab bola sepak luar. Pia punn tengok EPL. And i'm a big fan of Chelsea FC. Tetapi, when it comes to nasionalism, orang kita kalah. Maksud pia, orang kita lebih sanggup mencurahkan air mata, bertumbuk bertampar demi kelab inggeris kebanggan mereka berbanding duduk ramai ramai di restoran mamak mengikuti liga bola sepak tempatan. Berapa kerat je yang sokong kelab bola sepak tempatan. Tetapi, pia puji semangat penyokong Kelantan FC, dorang menjadi satu fenomena kat sejarah bola sepak negara kita. memang sgt supportive ok. Memang lah kadang2 dorg ni aggressive sikit, tapi, semangat dorg harus kita puji. Setia menyokong. Kalau liga Malaysia, stadium pasti meriah dengan penyokong negeri masing masing. Walaubagaimanapun, pia sangat sedih. Sebab, bila national team kita main kat stadium, alahai, seciput je yang datang. Tak percaya? Pergilah turun tengok. Haritu Malaysia lawan Korea Selatan, ada ke patut rakyat Malaysia pakai jersi korea then dduk dengan penyokong korea. Aik? tiba tiba dia tukar warga negara pulak. Tapi, bila nak minta subsidi, pinajaman rumah dan PTPTN, barulah nak mengaku rakyat Malaysia. Sangat memalukan. Haish. Namun begitu, kekecewaan pia terubat bila tengok semangat ULTRAS,kelab penyokong National team tak jemu dtg stadium, bersemangat bersorak untuk menyokong wira negara. You guys memang amazing!

Pia sangat emosi bila orang memperlekehkan corak permainan pasukan kebangsaan. Kalau korg nak compare pasukan kebangsaan dengan Barcelona memang lah jauh langit dengan bumi. Tapi, korg kena ingat, kita ada banyak kemajuan. Pia bukan lah terer pasal bola ni. tau tgk je, tapi, sebagai pemerhati pia nampak banyak kemajuan kita capai. pelan pelan kayuh lah bang. mana ada orang dari bawah boleh cepat sampai puncak. mesti ada jatuh bangunnya. Tak gituu? hehe. Ada sorang hamba Allah ni, dia ada ckp kat pia, "Ala, sebab ayah kau jurulatih penjaga gol bola, memang lah kau support national team". Amboi3. sedap mulut berkata kata ye. hehe. Yes! I do admit that statement. Korg memang anak durhaka lah kalau tak support ayah korang sendiri. Pia membesar dengan environment bola sepak. kecik kecik lagi dah ikut abah training. Pegi stadium tgk bola. So, benda tu dah ada dalam darah pia. Kalau abah bukan one of the team pun, pia akan support produk kita.

Pia bukan sahaja support bola sepak tempatan, malahan karya tempatan pun pia support. Lebih baik habiskan duit tengok filem melayu. Tapi, pandai pandai pilihlah. janganlah pegi tengok yang merepek tuu. hihi. Bagi pia, karya luar tgk dvd pu takpe. hehe. kalau kita tak tgk kat wayang pun muvie dorang, dorg tetap kaya kann? hehe. Tak semua filem Malaysia hancus. Filem Malaysia makin best ok... Arwah Yasmin Ahmad dan Khabir Bahtia buatkan pia yakin dengan filem tempatan. See! Kita dah boleh berjengket sedikit untuk diri sama tinggi dengan karya luar. Walaupun taklah berdiri sama tinggi, masih perlu berjengket, tapi kita hampir hampir untuk sama sama memberi persaingan dgn karya luar. I'm so proud!

Kita janganlah terlalu bongkak dan bodoh sombong untuk terima kehebatan negara luar. Dari segi skill permainan, kehebatang filem dorang. Kita perlu tengok. Kita support juga. Pia layann cerita Hollywood, Bollywood, EPL tuu semua. Sebab kos yang pia belajar menuntut pia untuk sentiasa update dengan isu semasa. Bila kita kagum kehebatan mereka, kita perlu ikut mereka untuk jadi lebih hebat. Perbaiki kelemahan kita. Tapi, kita janganlah mengagungkan mereka sehingga kita lupa siapa kita. Sehingga kita menggadai maruah negara kita. Sehingga kita malu nak mengaku siapa kita. Ohh. itu memalukan. Apa yang kita baca, tengok mencerminkan siapa kita. Tak salah tgk EPL kat mamak dengan kawan2. tapi, bila pasukan kebangsaan main, semua kuncup macam pokok semalu. Masing2 kena amnesia,lupa dia org MALAYSIA. Kutuk kutuk pasukan kita. bila sowh g stadium taknak, tapi nak kritik kemain dia. hehe. Korg rasa ke kepuasan sebenar bila kelab inggeris korang menang? hmm. Bagi pia, kepuasan yang sangat maksima ialah bila tengok pasukan kebangsaan kita main. kalah ke, menang ke. kita rasa semangat itu. Marilah sama sama kita sokong barangan dan produk Malaysia. Ingat, Malaysia, Tanah Tumpah Darahku. Siapa yang nak pertahankan Malaysia kalau bukan kita. Anda mentertawakan pasukan kebangsaan? Filem Melayu? sama seperti anda mengejek diri anda sendiri.

p/s: Wah, tiba tiba pia serious tau. hehe. Apa yang baik korang ikut lah. yang tak baik. ignore je ok. Maaf kalau ada yang tak suka dengan entry ini. :)



Tuesday, November 9, 2010

bosan.

Saya tidak punya mood untuk berceloteh.
Ada mood saya celoteh banyakbanyak ok.
Maaf. :)

Friday, October 29, 2010

Main tarik tali.


Saya tak suka main tarik tali.
Sebab saya pasti akan kalah sebelum bertanding.
Jadi, jangan main tarik tali dengan saya boleh?
Sebab nanti saya pasti kalah.
Awak faham kannn?


gambar ini saya ambil dari http://mrfeckry.blogspot.com.

Thursday, October 28, 2010

TERUJA





OH LALA. I am so excited!



Wednesday, October 27, 2010

Sunday, October 24, 2010

HeeHoo!

my feature boyfriend. pertama dari kiri. ngeh.ngeh. (TOP CHEF SEASON 2)

next next and next season pia pulak ade dalam gambar ni. hihi (AMAZING RACE ASIA 3)

Hip. Hip. Hooray! hahah. ini lah jadinya bila berminggu minggu tak menonton televisyen. Study week selama seminggu pia sangat terisi. Yup! terisi dengan menonton rancangan menarik di kaca TV. seminggu juga remote control kat tangan pia siang dan malam. Bahaha. Start pukul 6 petang hingga lewat malam. TV, TV, dan TV! orang lain study, pia melayan tv.

Ok peeps! itu bukan main point yang pia nak cerita. ni haa.
Nak bagitau, AXN, HBO, STARMOVIE dan DIVA channel mmg tidak menghampakan. OHYEAH! AXN merupakan channel kegemaran saya. Memang tidak menghampakan bila tgk himpunan CSI NY dan CSI Miami. walaupun org kata series CSI dah tak brp nak best, dah lapuk, tapi bg pia, yang tradisi itu lebih berharga dari yang terbaru. Lepas puas perah otak nak tau sape pembunuh layann pulak cite TOP CHEF Season 2 kat channel Diva. OK, peeps. saya jatuh cinta dengan chef Sam. oh nooo. dia sangat coolio okay. haaa. kacak bergaya. Pandai masak. Mak! Nak husband pandai masak dan cool macam dia please? hihi. Pia dah start mengarut.

Pastu, hari khamis pukul 9 malam layan Amazing Race Asia 3. SUPERB! pia memang tak miss cerita ni dari season 1st. team malaysia memang tak menghampakan. sentiasa berada di antara top 5. oklaah kan? last episode Pia nonton dorg dpt no 1 kott. Bravo! Lepas je tgk cite ni, terus ckp kat mak dan abah,

"akak rasa next season nak masuk lah Amazing Race Asia. nak ajak abang jadi partner. ok tak?" hehe. mak ngan abah senyum je. dorg ckp,

"panjat bukit belakang uma pun tak lalu, ni kann nak main bungee jumping."

hehe. tibatiba rasa pedas tergigit jari. bukan saya malas, cuma takde masa. hihi. tapi, pia mmg teringin nak join reality tv ni. cool doe! hey, saya serious ni. saya mmg nak join this coolio reality tv. ada sesiapa nak jadikan pia partner die? do texting me yah! jangan ketawa. saya serius. :/ bahaha!

Phew! -.-'

sekarang saya di rumah sewa yang hanya ada televisyen yg mempunyai siaran 1,2,3,7,8 dan 9. huhu. berbekalkan siaran ini, saya hanya mampu melayan cerita ASMARA dan CHINTA. orang lain dok pikir pasal study dan final exam. Pia sibuk cerita pasal rancangan di televisyen kannn? haha. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

Sekarang pia kena back to basic. buka buku, faham, hafal, ingat. Pergi ambil exam, fikir dan jawab soalan.
Haaa. 9 nov ni baru boleh layann TV balik. -.-

moral of the story- reality show skrg best best kann? boleh buat org dok melekat depan TV. haih. :D

Saturday, October 23, 2010

expired!




Minggu lepas mak bising kat pia. Lesen dia dah mati tiga hari.
baru dia perasan. Pia pun geleng geleng kepala kat mak sambil berkata.
" Macam mana boleh terlupa nak renew. nasib baik akak ade boleh drive." pia bergurau. hehe
Lepas tu, esoknya teman mak g IOI Mall. Mak nak usha ' fryer' die.
Masa tu kak cik drive. kitorang sembang sembang dlm kereta.
Mak pun bgtau dia dah renew lesen dia.
Tiba tiba pia terdiam. buka purse dan tergelak kuat. haha. Mak tanya. kenapa?
" Lesen akak dah mati bulan lapan haritu"
hahaha. Pia baru perasan okay.
selama harini ulang alik dari puchong ke shah alam dengan lesen yang dah expired.
dari uma sewa ke kampus. Cofident je. skali lesen dah expired dua bulan. hehe. Teruk kann pia ni?
Baru teringat pergi istana budaya nonton teater Tun Mahatir Musical dengan lesen expired.
Nasib baik abang polis tak tahan. hehe.
Pia. Pia. Serabut. hihi.

*moral of the story- rajing rajin lah usha lesen korang ok. jangan jadi messy sangat mcm pia. busy dengan assignment, lesen expired dua bulan pun boleh lupa. hihi. ;)

You are right. I am wrong.





Hey there!!

Mereka boleh menulis apa saja.
Mereka boleh cerita apa saja.
Mereka boleh cerita kepada sesiapa saja.
dan mereka boleh menulis di mana mana saja.
Kerana mereka bebas berbuat apa saja.
Tapi, mereka perlu tahu.
Sesuatu yang terjadi itu mesti ada alasannya.
Jangan asyik menulis dan akhirnya membuka kekhilafan mereka sendiri.
Buka mata luas luas. Pandang ke dalam diri sendiri.
Bila mereka lihat kelemahan itu.
Pasti mereka akan dapat jawapannya.


Sunday, October 17, 2010

Best ohh!





Eh, Saya memang
suka buat assignment di hujung minggu.
Buat assignemnt Communication Research memang senang.Macam makan kacang.
macam kunyah gulagula getah je bila buat theoretical framework. senanggg sangattt !
Apatah lagi buat home test subjek Feature Writting. Macam minum jus oren letak ais batu.
Bestt kannnn?? *sigh.

Monday, October 11, 2010

Saya suka ini! credit to Kak Seri.

*me at Taman KLCC


cinta itu dibawa angin
lalu tergugur dalam jiwa-jiwa
dan kasih yang belum tentu abadi.
maka
yang hakiki itu,
...kan tetap dan selamanya
cinta TUHAN
terus hidup dan mekar
semakin datang, semakin datang
(Syazwani Zawawi, 2010).





Sunday, October 10, 2010

Saturday, October 9, 2010

Friday, October 8, 2010

Yes, I am afraid.

Saya hampir jatuh cinta.
Tapi saya takut.
Takut bila dah terjatuh, si dia tidak menyambut cinta saya.
Setelah dia mengajak saya untuk terjun ke lembah cinta.
adakah dia biar saya jatuh tersungkur begitu saja.
Saya takut.
Saya akan jatuh tersungkur lagi. Takut luka berdarah kembali.
Ambil masa bertahun untuk pulih.

Saya berharap.
sungguh Berharap.
amat berharap.


agar hubungan kali ini menjadi.
agar saya dapat merasai manisnya bercinta.
agar saya dapat mencintai sepenuh hati.
saya ambil risiko ini lagi.
agar saya dapat bahagia sekali lagi.

saya ambil risiko ini, walaupun saya takut.
ohhh..


Monday, October 4, 2010

Yokk!


Hey. hey. Hello! Aha! Tatkala org lain dah jenuh jawab soalan kat formspring. Pia baru je ade account formspring. Baru buat tadi. Significance pia buat formspring ni sbb pia rasa korang boleh tanya ape saja yg korang nk tny tanpa rasa segan silu. hehe. Pia pown secara tak langsung boleh tau ape yg tersirat di hati korg tentang pia. Menyampah ke. Benci ke. Annoyed ke. hihi. Yokk! ayuh ramai2 tanya soalan kat pia. InsyaAllah pia jawab. tp janganlah tanya silly question. Memang makan penampar lahh kan. haha. JKJK.
Jadi, ape tunggu lagi. moh le kite klik link bawah ni ye yeop! hehe.

http://www.formspring.me/suffiahfaozi

Friday, October 1, 2010

Kau kunci cinta ku! Hahah.


Locked Up by Ingrid Michaelson
Hey. hey. I do heart this song very muchie yaww.
and I do love this owner song like seriously.
Enjoy this song, down deep in my heart.
**thanks aina!

Baik lah.




Saya penat menjadi baik
apabila orangorang yang baik baik belaka
gemar mengambil kesempatan
ke atas diri saya yang tak berapa nak baik.
Terima kasih.